top of page

[ Het ontstaan en het succes van MVJ 30+ ]

Het 30+ orkest is een initiatief van Muziekvereniging Juliana uit Haps.

Vanaf jan. 2017 hebben we promotie gemaakt om de inwoners van Haps enthousiast te maken om muziek te gaan maken of om een instrument weer op te pakken,. De bedoeling was om mensen ,die vroeger de boot gemist hadden om muziek te leren maken, alsnog die gelegenheid te bieden. Met als inzet, je bent nooit te oud om nog iets te gaan leren. Samen met plezier muziek maken dat was de opzet.
Er werd veelvuldig gereageerd na een oproep in het dorpsblad en in juni werd een muziek carrousel opgestart om ze iedereen kennis te laten maken met de instrumenten die in een MV voorkomen. Alle leeftijden vanaf 30 jaar waren vertegenwoordigd.
Vanaf september 2017 zijn we gestart met een groep van 25 volwassen van af 30 tot 65 jaar. Elke week kregen ze les in kleine groepjes van vakdocenten.

In jan 2018 zijn we begonnen met om de week les en om de week repetitie. Na 4 maanden  kwam iedereen bij elkaar om nu echt samen muziek te maken.  Het 30+ orkest was geboren.
Er ging een wereld voor ze open. Dat niet iedereen precies dezelfde op het papier hadden staan. Maar dat diegene die bv trompet en klarinet speelde andere noten hadden  dan een saxofoon speler en een trombone speler weer een andere sleutel had enz. Ook had niet iedereen door dat ze niet zomaar ergens konden gaan zitten en dat er een bepaalde vaste opstelling was met instrumentgroepen bij elkaar.

Dan kwam er ook nog een dirigent aan te pas die alles tegelijk kon zien wat er gespeeld moest worden en die ook nog van alles wilde en aangaf enz. De leden vroegen zich af hoe dit goed moest komen met zoveel personen die blij waren als er geluid uit het instrument kwam en dat je ook nog de juiste toon moes hebben en dat dan ook nog allemaal samen. De verbazing was dan ook groot toen het eerste muziekstukje gespeeld werd en het ook nog ergens naar klonk. Sommige leden waren geëmotioneerd dat het hun op een leeftijd van 50-60 jaar toch nog gelukt was om ooit samen met anderen muziek te kunnen maken.
Het was een leerzaam proces er met de jaren die volgde ging alles steeds beter en kwamen er na enkele jaren ook nog nieuwe leden bij. Een enkeling moest stoppen maar vaak met een goede reden.
Het orkest bestaat nu 5 jaar en timmert behoorlijk aan de weg. We hebben al hele leuke en goede concerten gegeven ook buiten Haps. We hebben ook andere verenigingen gestimuleerd om zoiets op te zetten en andere mensen aangezet om ook de stap te durven nemen.
Het is een fijne leuke groep die ook wat voor elkaar over heeft en graag de handen uit de mouwen steken als er geholpen moet worden bij de voorbereiding. Het plezier spat eraf en de leden zijn heel gemotiveerd.

Het niveau gaat steeds een stapje omhoog en we spelen verschillende soorten muziek en stijlen. Maar vooral herkenbare muziek heeft de voorkeur. Het orkest heeft 30 leden. En het heeft een bijna complete bezetting van fluit tot bas. Enkele leden zijn zo ambitieus dat ze zelfs al hun A diploma hebben behaald en mee zijn gaan spelen in het “grote orkest”.
In september gaat er weer een wervingscampagne van start voor nieuwe leden.
Samen met plezier muziek maken staat voorop.

Met dank aan Marjo van der Locht (auteur)

zie ook deze pagina

marjo.jpeg

Muziek geeft kleur aan je leven

a986902f-a037-4206-b3d7-15c532c8cae6_edited.jpg
25d1ec9e-9f2d-46ca-b4cb-cef76d5b3d03.jpeg
geslaagd december.jpg
jules loeffen.jpeg

Muziek geeft kleur aan je leven

klankwijzer.png
Image by BRUNO EMMANUELLE
© Copyright
bottom of page