top of page
Image by Artis Kančs

De Jubilarissen van Muziekvereniging Juliana in 2023:

 

 

 

25 jaar lid: Denise Derks

In september 1998 mocht je als 7-jarig kind eindelijk lid worden van “Koninklijke Harmonie Semper Crescendo” te Kerkdriel. “Eindelijk” omdat je muzikale GEN zich kon gaan ontplooien, want dat zat er al van kleins af aan in. Je vader was hier Dirigent en kon jou als aankomend talent wel gebruiken. Je volgde trouw je lessen, en na het behalen van de vereiste diploma’s mocht al snel instromen in het grote orkest.

De school werd ook prima bijgehouden, je nam je huiswerk gewoon mee naar de repetitie en ging er in de pauze mee aan de slag. Er was veel jeugd, dus was het erg gezellig en werden er leuke dingen georganiseerd zoals familie weekenden, feestavonden, en de uitwisseling met Wildpoldsried in Beieren Duitsland. De vele concerten waren ook altijd een feest, maar het deelnemen aan het Concours in Veldhoven (2005) was ook een van je mooie ervaringen. Het te beoordeelde stuk “Virginia” werd zeer verdienstelijk gespeeld en werd beloond met 86,5 punt een 1e prijs met Promotie. Een zeer leuke mooie en leerzame basis en ervaring is hier gelegd.

In 2005 kwam de Samenwerkende muziekvereniging Alphen-Dreumel in beeld, ook hier is je vader de Dirigent. De voorbereiding voor het Nieuwjaarsconcert van 2006 was in volle gang want er stond iets speciaals op het programma.

Er was een gastoptreden van de toen 84-jarige “JOKE DERKS” Jou Opa. Een virtuoos muzikant. De klarinettenkomiek daar ging het over, door jou vader omgeschreven voor Alt Saxofoons. Een duet met “OPA” gedirigeerd door je “VADER” das toch wel een hoogtepunt voor een kind van 14 jaar. Het was dan ook een daverend succes want jullie kregen een langdurige staande ovatie. Helaas is Opa in 2010 heengegaan maar de techniek en de snelle vingers leven voort in jouw handen.

De Slagwerkgroep begon jouw aandacht steeds meer te trekken, dat zou je ook wel willen leren, een nieuwe uitdaging, ook dit gaat je goed af en heb je in recordtempo ook daar je Diploma A voor behaald. Binnen een mum van tijd stroomde je in bij de slagwerkgroepen en inmiddels maakt het niet meer uit welke partij je moet spelen van Melodisch, pauken tot de triangel, je staat je mannetje (vrouwtje).

In 2018 werd je lid van dit Prachtige orkest van muziekvereniging “JULIANA” te Haps. Onder leiding van “jawel” jouw vader John Derks, een rode draad in je leven zowel muzikaal als Privé. Inmiddels heb je jouw instrumentale kennis ook uitgebreid. Je speelt Altsax, Sopraansax, klarinet & Slagwerk. De jaren ervaring hebben van jou een zeer bekwame Muzikante gemaakt. Ook in de andere orkesten van Pa val je regelmatig in als er weer eens iemand niet kan. Wij hopen dan ook nog vele jaren van jouw muzikale kwaliteiten te mogen en kunnen genieten, maar voor nu “Denise” van harte gefeliciteerd met jou 25-jarig JUBILEUM.

 

Carla Peters Rit – 50 jaar lid

 

Carla Peters Rit, werd als Carla Bongers in 1973 lid van onze vereniging en zij startte destijds op de corhoorn. Samen met haar broer Michel fietste ze wekelijks trouw, door weer en wind, vanaf de verre Steenakkerstraat in Haps naar de muzieklessen o.l.v. Hr. Kreemers uit Mill, destijds nog bij Tiny Verheijen in de schuur en zelfs in het voormalige Klooster van Haps. Na het behalen van haar A diploma werd Carla lid van Fanfare Juliana. Het orkest stond destijds onder leiding van dirigent Harry van Sambeek.

De muzikale carrière binnen Juliana Haps beperkte zich niet alleen tot het bespelen van de corhoorn en later tenorsaxofoon. Ze nam in 1992 zitting in het bestuur en deze bestuursfunctie bekleedde zij maar liefst 7 periodes lang: van 1992 t/m de jaarvergadering van 2013: 21 jaar lang. In haar bestuursperiode zette Carla haarzelf in voor de Jeugdcommissie en de jeugdopleidingen. Het contact met de muziekonderwijsinstelling Meander van destijds verliep uitstekend en alles werd in de puntjes voorbereid voor de leerlingen. Ook stond Carla mede aan de basis van de oprichting van Opleidingsorkest J & O waarbij ze intensief samenwerkte met het bestuur en leerlingen van Harmonie Ons Genoegen uit St. Hubert en Muziekvereniging Amicitia uit Langenboom en natuurlijk met de jeugdleden van onze eigen vereniging Juliana. Door de positieve recensies sloten in een later stadium ook de leerlingen van Fanfare Vriendenkring uit Oeffelt daarbij aan: Een hele organisatie maar Carla, in het dagelijkse leven lerares, wist dit alles zeer goed te organiseren en te managen en ontving daarvoor ook veel waarderingen vanuit de verenigingen waarmee samengewerkt werd.

Daarnaast is Carla jarenlang lid geweest van de uniformencommissie en alsof dit nog niet genoeg was  heeft Carla  naast haar werkzaamheden voor onze jeugd ook nog jarenlang de voorzittershamer van onze romelmarktcommissie gehanteerd. Een Jubilaris om trots op te zijn! Carla ontvangt vandaag de draaginsigne en de oorkonde én natuurlijk het bloemetje hetgeen overhandigd wordt aan echtgenoot Arie met wie ze al vele jaren samen is.

vlnr: Robert Verhofstadt, Leo Claassen, Carla Peters Rit, Denise Derks, Gerard Daanen

Gérard Daanen; 60 jaar lid

 

Elke keer als onze jubilaris Gérard Daanen wordt gehuldigd moet iedereen in onze vereniging en Haps goed nadenken. Onze jubilaris Gérard Daanen gaat namelijk in het dagelijkse leven onder de naam “Sir” (letterlijk uitspreken) door het leven.

Gérard is dit jaar 60 jaar lid van Slagwerkgroep Juliana en dat is een hele prestatie en hij kijkt dan ook met trots terug op deze diamanten periode! Wie nu denkt dat het 60-jarig lidmaatschap van “Sir” reden genoeg is om een keer aan stoppen te denken heeft het mis. Deze jubilaris heeft de complete metamorfose van Drumband Juliana naar Slagwerkgroep Juliana onder leiding van John Derks met ‘verve” doorstaan: een topprestatie. Was het voorheen zo dat binnen de “voormalige drumband” alles op ritmegevoel ging zonder enige notenkennis, met de symfonische slagwerkgroep Juliana is dat wel even anders maar Gerard heeft zich op en top aangepast en dat is een puike, muzikale, prestatie!

 Ongetwijfeld blijft hij, hopelijk dan ook, nog tot in de lengte der jaren lid, al was het maar omdat zijn levensgezel Toos de Feestavond en uitstapjes zo ontzettend gezellig vindt, en zo hoort het ook. Toos is een dame vol humor en gezelligheid en ook dat kunnen wij natuurlijk wel waarderen!

Gerard (Sir) is al zestig jaar één van de bekendste gezichten van onze vereniging en wij zijn er trots en zuinig op! Naast zijn muzikale inzet heef Gérard jarenlang een bestuursfunctie bekleedt en was hij penningmeester van de club. In zijn werkzame jaren was Gerard accountant dus er werd zeer goed op onze financiën gelet! Kortom: het welverdiende draaginsigne, een erelidmaatschap en de oorkonde zijn er vanavond terecht voor Jubilaris Gerard (SIR) Daanen en voor Toos uiteraard een hele mooie bos bloemen. Van harte gefeliciteerd

 

Leo Claassen: zeventig jaar lid

 

Jubilaris Leo Claassen is zelfs 71 jaar lid van Juliana dit jaar: Een Platina Jubileum. Vorig jaar diende Leo helaas verstek te laten gaan door omstandigheden verstek laten gaan maar dit jaar staat hij er: Fier en Monter als 70-jarige Jubilaris van Muziekvereniging Juliana.

Wie Leo Claassen zegt, denkt meteen aan onze tamboer-maitre van de Drumband Juliana van weleer en elke keer als je Leo ziet, dan denk je op de een of andere manier hier weer aan! Leo: je hebt indruk gemaakt en dit is een groot compliment! Enkele jaren geleden, ten tijde van de viering van het zestig jarig bestaan van onze inmiddels Slagwerkgroep Juliana (in 2019) vervulde Leo nog één keer de rol van tamboer-maitre en het was net of hij nooit weg was geweest!

Leo en Juliana: ook dit hoort bij elkaar. Hij startte in 1952 bij Harmonie “Were-Di” in Beugen maar vanaf begin jaren negentig in de vorige eeuw gold hij als één van de visitekaartjes van onze vereniging. Anno 2022, zeventig jaar geleden, is Leo gelukkig nog steeds onder ons, niet meer als actief muzikaal lid maar wel als een zeer gewaardeerd lid en nog altijd aanwezig is bij activiteiten en concerten van zowel Juliana als ook de Rozenbottels. Van wegblijven wil Leo niets weten: Als de jaarlijkse rommelmarkt op Hemelvaartsdag op het programma staat is hij altijd van de partij en ook bezoekt hij trouw de concerten en optredens van Juliana en De Rozenbottels
Leo Claassen; zeventig jaar muziek in jouw leven en dat verdient een hele mooie, welverdiende onderscheiding. Voor je echtgenote Marian, ook vele jaren actief geweest binnen drumband Juliana is er natuurlijk de welverdiende mooie bos bloemen.

teksten: Bart Robben

bottom of page